Recept

FORNO STENUGNAR

"Allt för ditt utekök"

Recept

Pizza

Temperatur i stenugnen ca 300°C

 

Ingredienser Pizzadeg

4-5 pizzor

 

50 gram färsk jäst

2 tsk socker

2 tsk salt

0,5 dl olivolja

3 dl ljummet vatten

7 dl vetemjöl special

 

Blanda jäst, salt, socker och olivolja med vattnet i en bunke.

Blanda i mjöl, lite i taget, tills degen känns fast, spara resten av mjölet till utbakning.

Låt degen jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

Dela degen i fyra bitar för portionspizzor eller åtta bitar för minipizzor och kavla

ut på mjölad bänk.

 

Bred på tomatsås och lägg på den topping du gillar.

 

Sätt in pizzan i ugnen med hjälp av en pizzaspade, snurra den regelbundet så att kanterna

får en jämn färg. Pizzan är klar på ca 2-4 minuter beroende på hur varm ugnen är.

 

Pizza i stenugn

Ugnstekt lax

Temperatur i stenugnen ca 200°C

 

Ingredienser

4 personer

 

ca 500 gram lax

Rivet skal från 1 citron

1 tsk flingsalt

2 krm grovmalen svartpeppar

Olivolja

 

Klappa in laxen med rivet citronskal, salt och peppar.

Ringla lite olivolja i i ugnsformen innan ni lägger i laxen.

 

Laxen ska bara vara inne i ca 15 minuter och för att ändå få en krispig och god yta

ställer ni fomen på t.ex ett par tegelstenar så att formen kommer högre upp.

Lax i stenugn

Bruschetta på stenugnsbakat surdegsbröd

Temperatur i stenugnen ca 300°C

 

Ingredienser surdegsbröd vete

ca 6-8 st platta bröd

 

50 gram vetesurdeg

25 gram färsk jäst

5 dl kallt vatten

12,5 dl vetemjöl special

2,5 tsk salt

1 msk olivolja

 

Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.

Knåda degen i ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen.

Låt degen jäsa till dubbel storlek täckt med plast i minst 2 timmar.

Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen.

Dela i bitar och platta och forma dem till önskad storlek.

Sikta därefter lite mjöl över bröden.

Lägg bröden på en plåt, täck dem med plast och låt dem jäsa i ca 1 timme.

 

För extra smak pressa en vitlöksklyfta på varje bröd innan bakning.

 

Sätt in bröden i ugen med hjälp av en pizzaspade, vänd på dem regelbundet för att få en

jämn yta. Bröden blir klara på ca 2-3 minuter.

 

 

Förslag på topping

 

Solmogna tomater

Mozzarella

Rödlök

Basilika

Olivolja

Grovmalen salt

Platta surdegsbröd i stenugn
Bruschetta i stenugn

Calamari al forno

Temperatur i stenugnen ca 200°C

 

Ingredienser

 

1 kg bläckfisk

5 vitlöksklyftor

4 msk olivolja

4 msk fiskbuljong

Hackad bladpersilja

Salt

Svartpeppar

 

Rensa och skölj bläckfisken, låt skinnet sitta kvar.

Lägg bläckfisken i en ugnsform.

 

Pressa vitlöken, blanda med olja, salt och peppar och häll över bläckfisken.

Täck ugnsformen med aluminiumfolie och tillaga i ugnen i 20 minuter.

 

Ta ut från ugnen och ta bort folien. Vänd bläckfiskarna och häll över fiskbuljongen.

Ställ in i ugnen i 10-15 minuter tills bläckfisken blivit mjuk, testa med en gaffel.

Vänd bläckfisken regelbundet.

 

Häll över såsen i en kastrull och reducera ner den.

 

Lägg upp bläckfisken på en tallrik, häll över såsen och strö över hackad bladpersilja.

Servera med en god sallad och bröd.

Calamari al forno
Calamari al forno

Lamm i stenugn

Temperatur i stenugnen ca 220°C

 

Ingredienser

 

Lamm (valfria delar)

Vitlök

Färsk rosmarin

Olivolja

Salt

Peppar

 

Gnid in lammet med olivolja, rosmarin och salt.

Lägg ner det i en ugnsform och ringa olivolja över, tillsätt lite vatten och hela

oskalade vitlöksklyftor.

 

Börja stek i ugnen när temeraturen är ca 220 grader och låt sen värmen gradvis sjunka.

Vänd köttet ca en gång i halvtimmen och tillsätt vatten efter behov.

 

Gör en mix på finhackad vitlök, salt och olivolja och pensla denna på lammet efter sista

vändningen. Låt stå i ugnen i ca 30 minuter.

 

Servera med en god vitlöksaioli!

 

Recept vitlöksaioli

 

1 äggula

1,5 dl neutral olja

0,5 dl olivolja

4 vitlöksklyftor

1 tsk tomatpuré

1 tsk dijonsenap

1 dl Cream fraiche

Salt

Svartpeppar

Cayennepeppar

Citron

 

Rör ihop pressad vitlök, tomatpuré, äggula, och dijonsenap i en skål.

Tillsätt oljorna först droppvis, och sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning.

Blanda i cream fraiche och smaksätt med salt, svartpeppar, cayennepeppar och citron.

 

Lamm i stenugn
Lamm i stenugn